Származási hely: Dél-kelet Magyarország – elsősorban Gyula és Orosháza városok, valamint a környező települések.
A küllem főbb jellemzői (összbenyomás): Impozáns, erős testfelépítésű, jól izmolt, emelt mellű, mérsékelten meredek testtartású, lábtollas, utazóposta jellegű, de annál nagyobb testű és hosszabb galamb. Magassága 27-30 cm, hossza csőrhegytől a farok végéig 37-40 cm.
Fej: A szemek között széles, a csőr irányában ékszerűen elkeskenyedő, minden irányban enyhén ívelt.
Szem, szemgyűrű: Az írisz a narancsszínűtől az élénkvörösig változhat, a szemboltok párhuzamosak. A szemgyűrű kétsoros, enyhén durva szövetű.
Csőr: Középhosszú, egyenes, a felső csőrkáva hegye kissé lehajló. Színe a tollazat színéhez igazodik. Az idősebb galambok csőrdudora durva szövetű, osztott és fehéren porozott.
Nyak: Függőleges tartású, egyenes vonalú. Széles alappal indul a vállak közül, arányosan hosszú és a fej irányába elvékonyodó. A toroktáj nagy ívben kikerekített.
Mell: Feltűnően emelt tartású, telt, széles és domborodó.
Hát: A vállak között széles, a farok irányába ékszerűen elkeskenyedő, erőteljes lejtésű és takart.
Szárnyak: Testhez simulók, erőteljes pajzsúak, széles zászlójúak. Az evezők a kormánytollak szélein nyugszanak, nem keresztezik egymást, a kormánytollak végeinél kb. 3 cm-el rövidebbek. A szárnybúbok szabadon állók.
Farok: Erősen zárt, maximum 2 toll szélességű, a hát lejtését törés nélkül követi, a talajt csaknem érinti. A széles zászlójú kormánytollak száma 12. A zsírmirigy kifejlett.
Lábak: A közepes hosszúságú lábak lábszárán jól fejlett sarkantyútollak, a csüdökön és az ujjakon erős, 3-5 cm hosszú tollakból álló, jól rendezett talptollazat foglal helyet, melyben az előre irányuló tollak nem kívánatosak. A karmok színe a csőr színével megegyező.
Tollazat: Dús, és a testet feszesen takarja. A színek teltek, élénkek. A tollazat egészségesen fénylő, lakkos csillogású. Legfőképpen a nyakon található fémes csillogás, tollpúdere erőteljes.
Szín és rajzváltozatok: fekete szalagos kék, sima kék, kovácsolt kék, sötét; kovácsolt sötét, egyszínű vörös; vörös, kovácsolt vörös fakó, fekete, dun, fehér, egyszínű sárga, sárga, kovácsolt sárga fakó, kék fakó sötét szalaggal vagy anélkül, vörös fakó, sárga fakó, opál, kék deres, vörös fakó deres, sárga fakó deres, fekete tigris, kék tigris, vörös,tigris, sárga tigris, szabálytalan tarkák, a fent megnevezett összes színben.
Súlyos hibák: Hiányos lábtollazat, rövid szárny és farok, vízszintes állás, rövid nyak, aránytalanul kicsi fej, vékony-, gerlecsőr, keskeny, horpadt mell, laza tollazat.
Enyhe hibák: Kívánatosnál keskenyebb fej, a homlok és a csőr találkozásánál lévő enyhe törés, vékony nyak, a párhuzamostól kicsit eltérő lábak.
Az értékmérő küllemi jegyek elbírálásának sorrendje:
Összbenyomás- testfelépítés – fej – lábtollazat – tollszerkezet – szemgyűrű – csőr –csőrdudor – szín – fény.
Gyűrűméret: 12 mm.

 1. augusztus 1.
  Utóirat:
  Standard Bizottság közleménye
  Az ESKT Linzben 2009. szeptemberében ülésezett. A jelenlévők a magyar díszpostát az EE
  fajtajegyzékben a 36-os lajstromszámmal vették fel.
  2009 október
hu_HUMagyar
de_DEDeutsch hu_HUMagyar